Hadrian's Wall Path 2022

Een nieuw avontuur
Hadrian's Wall path (HWP) stond al een tijdje op mijn wandellijstje. Toen ik een jaar geleden het aanbod van de wandelreis online tegenkwam, zag ik geen reden voor verder uitstel. En dus wandel ik vanaf 4 juni 2022 dit nieuwe avontuur in. Samen met onbekende medewandelaars loop ik in 7 dagen van west naar oost (met de verwachte wind en regen in de rug) zo'n 135 kilometer dwars door Engeland langs de muur van Hadrianus. Het is mijn eerste wandelvakantie in het buitenland én met een groep. Ik ben erg benieuwd!

De muur
Hadrianus, een Romeinse keizer in de 2e eeuw na Christus, bezocht Britannia (het vroegere Engeland en Wales) tijdens een reis door zijn rijk. Aan de meest noordelijke grens ervan liet hij een ruim 100 kilometer lange muur bouwen, tussen het huidige Bowness-on-Solway bij Carlisle en Wallsend (Segedunum) bij Newcastle. De muur diende meerdere doelen: het bevestigen van de grenzen van het Romeinse Rijk, de aanwezige Romeinen te scheiden van de barbaren, hun aanvallen uit het Noorden af te weren en het instellen van tolposten. De Romeinen noemden de muur Vallum Aelium, vernoemd naar Hadrianus, of kortweg Vallum verbasterd tot het Engelse Wall

Het verval
De muur had tot aan het einde van de vierde eeuw nog enige functie en werd onderhouden tot het begin van de vijfde eeuw. Toen vertrokken de Romeinen definitief uit Britannie, met uitzondering van degenen die gesettled en vermengd waren met de lokale bevolking. Vanaf die tijd werd de muur ontmanteld, de stenen hergebruikt voor de omheining van weilanden, de aanleg van wegen en het bouwen van kerken en huizen. Wat van de muur en gebouwen (milecastles & turrets) bewaard is gebleven, ligt voornamelijk in het hogergelegen middendeel. 

Een jubileumjaar
Het lopen van het Wall-pad is bijzonder maar in 2022 meer speciaal, het is een jubileumjaar. Precies 1900 jaar geleden (MCM) gaf Hadrianus tijdens zijn verblijf in Britannia opdracht tot het bouwen ervan. De totale bouw duurde zo'n zes jaar. Soldaten uit alle windstreken - onder andere uit het huidige Nederland en Belgie - en ingelijfd in het Romeinse leger hebben bijgedragen aan de bouw. Hun legioennamen zijn vastgelegd op de achterzijde van een herinneringssteen in Wallsend.
 
De voorbereiding
Hoewel mijn wandelvakantie goed is georganiseerd met overnachtingen en bagagevervoer en ik per dagetappe slechts een lichte rugzak draag, vraagt de tocht wel om voorbereiding. Wandeltrainingen tot een afstand van zo'n 25 kilometer zijn niet overbodig, net als het gebruik van wandelstokken. Mijn ervaring met een volle wandelweek en hoogtemeters deed ik op met de Dutch Mountain Trail
Niet alleen wandelkilometers en hoogtemeters, ook het Engelse weer vraagt erom voorbereid te zijn. Mijn rugzak heeft een regenhoes. Voor me, myself & I neem ik naast waterdichte bergschoenen (categorie B) ook een regenjasje, een extra regenponcho (met mouwen) en gaiters of gamaschen mee. Gezien de gunstige weersverwachtingen laat ik mijn regenwandelbroek thuis. 
Hoewel ieder afzonderlijk heeft geboekt, vliegt de hele groep (12 personen) met dezelfde vlucht naar Newcastle. Vanaf daar reizen we verder met het openbaar vervoer (metro en trein) naar de westkant van Engeland. Onze eerste overnachting is in Carlisle.

De route
De totale lengte van de wandelroute, van Bowness-on-Solway tot Wallsend (of andersom), bedraagt 84 mijl, zo'n 135 km. Ongeveer halverwege liggen de Winshields Crags met een variërende hoogte tot 345 meter, net iets hoger dan onze Vaalserberg (322 meter).  De route is aangegeven. De national trail of long distance footpath (LDP) wordt aangeduid met het symbool van een eikeltje. Het is de Britse variant van de Nederlands rood-witte langeafstandswandelpaden (LAW). De HWP wordt apart aangegeven met houten wegwijzers dan wel met een eigen vignet met richtingaanduiding (zie ook hieronder). Toch neem ik de route ook op papier en digitaal mee, just in case. Tegen betaling kun je vooraf voor 5 Britse ponden of E 6,95 een HWP passport aanschaffen. Onderweg haal je zeven stempels op verschillende locaties en kun je aantonen dat je de hele HWP hebt volbracht. Het bedrag lijkt fors maar je draagt dan ook bij aan het onderhoud van dit werelderfgoed. Onze wandelgroep boft, de stempelkaarten zijn collectief besteld en we krijgen ze bij aanvang uitgereikt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten