Ik las | over fietsen

Wat ik zoal las aan reisverhalen per fiets.

Slow Coast Home - A 5,000-mile Cycle Journey around the Shores of England and Wales
Met haar luchtige vertelstijl neemt Josie Dew me mee op haar 8000 kilometer lange fietstocht langs de kust van Engeland en Wales. Schrijven en denken vallen heel natuurlijk samen in dit reisverslag, alsof ik met haar meefiets. Was haar plan eigenlijk om te gaan fietsen in Nieuw-Zeeland, de liefde hield haar dichter bij huis. Reizen per fiets betekent voor haar een manier van ontmoeten, behalve met haar zware fietsbepakking altijd een tros bananen achterop ontvangt ze meelevende reacties van landgenoten die zich afvragen waarom deze jonge vrouw - ze wordt vaak jonger geschat - zoveel meesjouwt op haar fiets. Dan moet je wel van buiten het Verenigd Koninkrijk komen. Dit Engelstalige boek, voorzien van grappige tekeningen en foto's, leest heerlijk weg. Wat een gave om zo te schrijven over je reis. 
  • Slow Coast Home - Josie Dew (ISBN: 9780751531640)
Van vuur naar ijs - Fietsen van Vuurland naar Alaska
Dit boek is een reisverslag pur sang. De bekende wereldreizigster fietst deze keer - in gezelschap maar ook alleen - van de zuidelijkste punt van continent Amerika naar het noordelijke Anchorage in Alaska. Deze fietstocht van 28.000 kilometer is niet alleen in lengte maar ook in omgeving en omstandigheden een tocht van extremen en ontberingen. Omdat haar tocht mijn voorstellingsvermogen te boven gaat en het verslag dan wat taai wordt om door te komen mag het van mij meer paginavullende kleurenfoto's bieden in plaats van zwartwitte kiekjes op pasfotoformaat. Toch past hier maar een woord: Respect.
  • Van vuur naar ijs - Marica van der Meer (ISBN: 9789025109905)
As in tas
Meer dan een reisverslag is dit egodocument een postuum eerbetoon aan een vader, de bekende Hugo Brandt Corstius (schrijver, taalwetenschapper). Na zijn overlijden voelt zoon Jelle (schrijver, journalist, programmamaker) de onweerstaanbare drang om met de as van zijn vader in zijn fietstas richting de Middellandse Zee te koersen. Met een hoofd vol herinneringen, 40 kilo aan bagage en onvoorbereid op het vereiste klimwerk vertrekt hij als het moment daar is. Zoals de weg zelfs in het lichtste verzet niet altijd soepel te rijden is zo schrijft Jelle Brandt Corstius op een eerlijke, luchtige maar vooral liefdevolle wijze over de soms moeizame relatie met zijn vader.
  • As in tas - Jelle Brandt Corstius (ISBN9789492478085)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten